Keskustelusisällöt

Mihin sivistystä vielä tarvitaan?

Sivistyskäsityksiä ja sivistyksen tasoja on monenlaisia, kuten yleissivistys, sydämen sivistys ja globaali sivistys. Mikä on olennaista juuri tässä ajassa, entä tulevaisuudessa? Yhteiskunnan epätasa-arvoisuus nakertaa sivistystä. Kuka osallistuu sivistyksen määrittelyyn? Pyyhitään sivistyksestä pölyt!

Keskustelemassa: Juha Itkonen, Katri Saarikivi, Pekka Sauri, Nasima Razmyar

Juontaja: Sean Ricks

11.00 - 11.45

sivistys, elämämme paras investointi

Mikä on sivistyksen ja talouden suhde? Voiko sivistystä mitata rahalla ja onko sillä arvoa työelämässä? Kannattaako siihen investoida ja jos, niin miten? Kuka sen tekee? Onko taloudellinen panostus sivistykseen tuloutettavissa?

Keskustelemassa: Otto Tähkäpää, Heikki Hiilamo, Yacine Samb

Moderaattori: Lauri Tuomi

13.15. - 14.00

Tekoäly – uhka demokratialle? 

Digijätit ovat määrittäneet tekoälyteknologian suuntaa. Miten tuoda mukaan eurooppalaista arvomaailmaa ja edesauttaa demokratian toteutumista? Entä miten tekoälyn opettajien ja algoritmien koodaajien arvot ohjaavat näkemyksiämme sivistyksestä? Mitä on digitaalinen sivistys?

Keskustelemassa: Milja Köpsi, Teemu Roos, Ilkka Halava

Juontaja: Rosa Kettumäki

13.15. - 14.00

Sivistys – Building stronger unity in Europe

Euroopan yhtenäisyyttä repivät polarisaatio, sodan laajentumisen uhka, ilmastonmuutos ja eriarvoistuminen. Mikä merkitys on sivistyksellä ja kuinka saamme sen avulla rakennettua vahvempaa yhteistyötä monikulttuurisessa Euroopassa?

Keskustelemassa: Tarja Halonen, Olga Dibrova, Jakob Nymann-Lindegren, Sirpa Pietikäinen

Moderaattori: Sean Ricks

14.15-15.00

ENG

Miten kasvatan sivistyneen lapsen?

Jotkut korostavat hyviä käytöstapoja, toiset avaraa maailmankuvaa. Sivistämisen paikkoja voivat olla kulttuurielämysten lisäksi kirjastot ja luontoretket. Arvostavatko nykyajan vanhemmat sivistämistä? Eriarvoistuuko lasten sivistäminen? Entä millainen on tulevaisuuden lapsi vuonna 2030?

Keskustelemassa: Pia Penttala, Jarno Paalasmaa, Johanna Syrén

Moderaattori: Hanna Visala

15.15-16.00

Onko taide luksusta?

Taide ei ole vain eliitille. Korkeakulttuurilla ei ole yksinoikeutta ihmisten sivistämiseen, vaan taide-elämyksiä ammennetaan paljon populaarikulttuurista ja viihteestä. Taiteen avulla voi tutkia, kyseenalaistaa, kasvattaa ja oppia erilaisia tietämisen tapoja. Mutta mikä on taiteen merkitys sivistäjänä?

Keskustelemassa: Sari Multala, Rosa Meriläinen, Anna Airola

Moderaattori: Rosa Kettumäki

15.15-16.00

Urheiluharrastus kasvattajana

Urheiluharrastus on muutakin kuin huippujen löytämistä. Mikä on urheiluseurojen kasvatustehtävä ja mitä on sivistävä valmennus? Mitä kaikkea urheiluharrastuksesta voi oppia tai saada? 

Keskustelemassa: Onni Saltevo, Efe Evwaraye, Aada Turpeinen

Moderaattori: Hanna Visala

16.15-17.00

Paluu Pisa-tulosten huipulle

Lasten sosioekonominen tausta korostuu koulumenestyksessä. Myös arjen perustaidot ovat kriisissä. Mikä vaikutus koululaisten huonovointisuudella on – onko kyseessä jo isompi kriisi kuin romahtaneet Pisa-tulokset? Ja kuinka iso merkitys niillä enää on?

Keskustelemassa: Minna Rytisalo, Leea Lakka, Arto K. Ahonen

Moderaattori: Rosa Kettumäki

16.15-17.00

Can intellectual Empathy save us

Maailmankuulu toimittaja Louis Theroux on tavannut ihmisiä laidasta laitaan: julkkiksia, natseja, äärikristittyjä ja elinkautisvankeja. Onko osa sivistystä ymmärtää ihmisiä ja ilmiöitä, joita on käytännössä mahdotonta hyväksyä? Yhtä aikaa polarisaatio repii yhteiskuntia ja perheitä kahtia. Millaista on sivistys, joka hajottamisen sijaan tuo meitä yhteen?

Louis Theroux & Sean Ricks

Suorana myös Areenassa ja TV1 tekstitettynä 19.10. su 15.50-16.50

17.30-18.30

eng

Vapaa pääsy

Pidätämme oikeudet ohjelman muutoksiin*